28 Şubat 2011 Pazartesi

Uygarlığın İz Bıraktığı Şehir: Van

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Van, Türkiye'nin doğu illeri düşünüldüğünde akla ilk gelen şehirlerden biridir de aynı zamanda.
Van, adeta şehrin simgesi haline gelmiş olan gölün doğu kıyısında yer alır ve doğusu, kuzeydoğusu ve güneyi dağlarla çevrili bir ovaya kurulmuştur. Van Gölü'nün kıyısındaki şehir, Urartular, Persler, Sasaniler, Bizans, Selçuklulular ve Safaviler gibi pek çok medeniyetin izlerini taşır her köşesinde. Doğu'nun bu tarih kokan şehri, haklı olarak pek çok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olmaktadır.
van-manzara
Van'ı böylesine çekici yapan tarihle bu denli iç içe olması değildir yalnızca. “Van Gölü'nü görmelisiniz,” “Van'da bir kahvaltı yaptık ki sormayın,” gibi oraya gidenlerin dile getirdiği cümlelerden de anlaşılacağı üzere; göl ve pek çok kısmı bakir kalmayı başarmış kıyıları, yöreye has kahvaltısı, meşhur kedisi, kaleleri ve diğer pek çok tarihi yapısıyla, gezi tutkunlarına çok şey vaat eden bir şehir Van.
Birkaç sene önce restore edilen ve müze olarak turizme kazandırılan Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda yer alan eski Ermeni kilisesi ise, bölgenin turizmine bambaşka bir boyut kazandırmaktadır.
van-golu-akdamar-kilisesi
Aynı zamanda, İran'la sınır olması sebebiyle, daha maceralı yolculukları tercih eden ve kara yoluyla İran'a ve oradan Pakistan'a, Hindistan'a gitmek isteyenlerin de geçerken sıkça uğradıkları bir şehir. Hatta, şehrin güzelliğine kapılanların sınırı geçme tarihini planlanandan birkaç güne ileriye ertelemeleri de sıkça duyulan bir şeydir.
İklimi: Etrafını sarmalayan dağlar sebebiyle, Van'da karasal iklim hakimdir. Buna rağmen Van Gölü sebebiyle kışları komşularına göre daha ılımlı geçmektedir. Kışları uzun, yaz boyunca ise gündüz sıcak ve geceleri serin olur. İlkbahar mevsimi ise genelde yağışlı geçer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder